петък, 2 април 2010 г.

23. А Той отговори и рече: който топна с Мене в блюдото, той ще Ме предаде,
24. прочее, Син Човеческий отива, както е писано за Него; но горко на оня човек, чрез когото Син Човеческий ще се предаде; добре щеше да бъде за тоя човек, ако не бе се родил.
25. А Иуда, който Го предаде, отговори и рече: да не съм аз, Рави? Иисус му отговори: ти каза.


И ето – прочетох този пасаж за хиляден път...
Питам се и ще питам:
1. Нима Юда предателят не е скрития Иисус, защото писано било – ученик ще предаде Иисуса, за да се изпълни Словото, а нима Словото не е по-велико от Делото, защото без него не би съществувало Дело?
2. Нима Юдовият кръст не е едно с кръста на славата, та колко сила трябва да имаш, за да понесеш презрението през вековете и колко вяра?
3. Наистина, колко трябва да обичаш даден човек, пък бил той й Бог, предавайки го, за да изпълниш мисията му и колко вяра?
„Време ми трябваше,
.........за да осъзная
Сила, за да разбера
Вяра, за да продължа
И мрак, за да светя”

4 коментара:

awi каза...

ами точно това беше 1 от нещата, кто ме впечатлиха в "Последното изкушение" (книгата; филма не съм го гледала). и също хареса ми това, че Христос там е човек с всичките човешки неща. вечно спорим с 1 приятелка, ако стане въпрос за тая книга:) - тя не е съгласна с такова виждане нито за Юда, нито за Христос. е, не знам кой е прав... но все си мисля, че нещата не са толкова буквални, колкото понякога ги изкарват.

п.п. интересно пишеш!

Bla каза...

То пък и оставаше да са буквални... особено като се има предвид, че на Библията едва ли може да се гледа по друг начин, освен като на фентъзи за малки, големи и суеверни хора.

PS Филмът не е лош; книгата не съм чел.

nqkoq каза...

:)
хахахахаха прав си, фентъзи, ама на няколко хиляди години, че и още се чете, вероятно поради широкия авторски състав, и хъмм проникновеното "проникване" в човешкото подсъзнание,драмата с примес на комедийност и екшън, черно - белия простичък сюжет, масовката на сцените и примеса на масова психоза, любов, секс, мор, войни, смърт и сие все човешки нещица...
Тенкс, книгата прочетох, ама филма не намерих

море в турция каза...

И аз мисля, че Христос е бил повече земен отколкото божествен, не в лошия смисъл разбира се